sunnuntai, tammikuuta 14, 2007

Ydinasiat Ydinvoimasta


Keskustelu kuudennesta ydinvaimalasta on saanut tuulta alleen tässä lähiaikoina ja suurinpiirtein kaikki ovat jo kommentoineet tätä asiaa. Meillä oli perjantaina luonnonvarat -kurssin tentti, jossa toinen essee kysymys oli juuri ydinenergiasta ja siihen liittyvistä asioista. Ajatteli, että kannan nyt korteni kekoon listaamalla hyviä ja huonoja puolia koskien tätä joillekin niin rakasta ja toisille niin raskasta aihetta.


Hyviä puolia:
- Ydinenergia on halpaa verrattuna esimerkiksi uusiutuviin vaihtoehtoihin.

- Ydinvoiman kasvihuonekaasupäästöt ovat wikipedian mukaan, jopa pikkuriikkisen pienemmät kuin tuulivoimalla.

- Ydinsähkön hinta on vakaa.

- Uraania tuodaan vakaista maista (mm. Kanada ja Australia), joten polttoaineen saannissa ei pitäisi olla ongelmia.

En muistanut tai löytänyt (edes TVO:n sivuilta) muita järkeviä hyviä puolia, joten joku voisi niitä tuonne kommenttien puolelle lisätä.

Huonoja puolia:

- Uraaninlouhinta tuottaa suuret määrät pitkäikäisiä radioaktiivisia jätteitä, jotka ovat saastuttanut kaivosalueiden ympäristöjä.

- Uraani ei ole uusiutuva tai loputon luonnonvara. Nykyisellä tekniikallala, hintatasolla ja kulutuksella uraania riittää n. 80 vuodeksi. Jos vaikkapa triplaamme tuotannon uraani loppuu tuota pikaa.

- Maailman 439 ydinreaktorilla tyydytetään alle 3 % maailman nykyisestä energiantarpeesta. Ydinvoima ei siis ole yksittäinen ihmeratkaisu ilmastokysymykseen. Jos rikkaat valtiot kuitenkin tyydyttävät oman energiankulutuksen kasvunsa ydinvoimalla jää kestävät, puhtaat ja uusiutavat energiamuodot vaille tuotekehitystä ja näin ollen kasvavilla valtioilla, kuten Kiinalla ja Intialla ei ole vaihtoehtoja halvalle hiilelle.

- Ydinvoimala onnettuuden riski saattaa olla alhainen, mutta kuten ruotsissa tänä kesänä näimme inhimilliselle virheelle on aina tilaa.

- Vaikka uskoisimme omien voimaloidemme turvallisuuteen, eivät kehittyviin maihin rakennetut voimalat sitä välttämättä ole.

- Köyhillä valtioilla, joilla on ydinreaktori on rahaan liittyvä motiivi myydä energiantuotannon sivussa syntyvää asetasoista plutoniumia eniten tarjoavalle.

- Halpa ydinsähkö aiheuttaa tutkitusti energiankäytön lisääntymistä. Kulutusta tulisi kuitenkin pyrkiä leikkaamaan kaikin keinoin. Puhtain energiayksikkö on sellainen, jota ei tarvitse tuottaa!

Tässä linkki Greenpeacen tekemään raporttiin, joka koskee uraaninlouhintaa.

-Ydinvoiman (esim. Olkiluoto 3) kotimaisuusaste jää alle 10 %.

- Ydinvoiman työllistävävaikutus on heikko. Esimerkiksi tuulivoima työllistää moninkerroin enemmän.

Kuvittelin, että tämän saisi käsiteltyksi tässä melko kattavasti, mutta mitä vielä. Ja noita miinus puoliakin voi käydä lisäämässä kommentteihin, jotta tämä nyt hiukan täydentyisi.

Ai niin ja olen muuten ydinvoimaa vastaan, koska puhtaampia vaihtoehtoja on olemassa!

3 kommenttia:

Ville-Veikko Mastomäki kirjoitti...

Tuota, tuota. Olisi ehkä ihan kohtuullista, että mainitsisi nuo YDINJÄTTEET myös! Taisin pitää sitä jo niin itsestäänselvyytenä, ettei tullut edes kirjoitetuksi:)

Anonyymi kirjoitti...

Ydinvoimala tarvitsee uutta polttoainetta koko ajan ja entistä pitää haudata tai jemmailla. Kaikki tuo aiheuttaa jalostuksineen, louhimisineen ja kuljetuksineen hiilipäästöjä.
Miten se voi olla vähemmän kuin tuulivoimala, tarvitaanko tuulen synnyttämiseen nuotio?

Anonyymi kirjoitti...

ville veke on kaheli