3C aloite perustuu yhdeksään yleiseen periaatteeseen:
1. On siirryttävä kohti taloutta, joka tuottaa vain vähän päästöjä.
2. Tarvitaan globaali ratkaisu.
3. Ilmastonmuutoksen ehkäisemiselle on asetettava yhteinen, maailmanlaajuinen tavoite.
4. Kasvihuonekaasupäästöille on asetettava globaali hinta.
5. On ryhdyttävä huolellisesti suunniteltuihin lyhyen ja pitkän aikavälin toimiin.
6. Mitään vaihtoehtoja ei pidä sulkea pois.
7. Tarvitaan maailmanlaajuiset päästömarkkinat.
8. Kehittyneiden maiden on näytettävä esimerkkiä, ja kehitysmaiden on seurattava perässä heti, kun ne kykenevät siihen.
9. Koko maapallolle aiheutuva taakka on jaettava oikeudenmukaisella ja kestävällä tavalla.
Kuulostaa ihan asialliselta ja tehokkaalta ohjelmalta, mutta arvaatkos ketkä tämän ovat laatineet. No tarkastappas Ylen sivuilta ja ylläty positiivisesti.
Tämä kuva taas on haalittu Greenpeacen sivuilta ja siinä esiintyy pääosissa Jühndenin bioenergiakylä, jonka koko energian ja lämmöntuotanto perustuu uusiutuviin ja kasvihuonekaasuneutraaleihin tuotantotapoihin. Siitä siis esimerkkiä Suomenkin energiarakenteeseen.
Kokoomus teki muuten välikysymyksen ilmastonmuutoksesta. Vihreät valmistelivat tähän vastavetona oman versionsa samasta kysymyksestä ja pyrkivät keräämään sille laajempaa kannatusta mm. vasureiden riveistä. Vastakaikua vihreiden fiksummalle ja ydinvoimakielteiselle versiolle ei muilta oppositiopuolueilta herunut, joten tarvittavaa 20 allekirjoittajan määrää ei saatu kasaan.
Näin ollen vain kokkareiden välikysymys tullaan käsittelemään, joka on melko surkuhupaisaa, koska kokoomukselta tämä on niin selkeä poliitinen veto näin vaalien alla. Siis juuri sitä "ilmastopesua", josta jo viimeksi raapustelin ja myös ydinvoiman lobbaamista.
Ja vielä yksi huomautus ilmastoaiheesta. Savon Sanomat kirjoittaa, että Suomi on asettanut itselleen kovan tavoitteen pyrkiessään vähentämään päästöjä neljän vuoden aikana viidenneksellä.
No huh huh! On se kai kova tehtävä, mutta ei se mistään omista neljän vuoden tavoitteista johdu. Tuo leikkaushan (päästöjen palauttaminen vuoden 90 tasolle) on jo 1997 allekirjoitetun Kioton sopimuksen vaatimus suomelle. Olemme vaan hoitaneet asiamme niin prkl:n huonosti, että nyt täytyykin paikkailla vuosikymmenen saamattomuus muutamassa vuodessa.
1 kommentti:
Olispas hauskaa tietää ne käytännön toimet, joilla tuota 3C:tä lähdetään toteuttamaan. Ydinvoimahan tuossa on mukana kohdan 6 perusteella ilman muuta, mutta mitä mieltä ko. yritykset ovat esim. teollistuvien maiden ja kehitysmaiden päästövelvoitteista suhteessa teollisuusmaiden vastaaviin jää arvoitukseksi. Tai mikä se päästövähennystarve ylipäätään on?
Tästä heijastelee ainakin se, että kaikki teollisuusmaat mukaan ennekuin käytännön päästövähennyksiin ryhdytään.
Kohta 9 on tosi hyvä, jos oikeudenmukaisuus tulkitaan niinkuin minä sen tulkitsisin. Eli että päästövähennyksissä huomioidaan maiden päästöt/ hlö, eniten päästävät vähentävät eniten, ja huomioidaan myös eri ihmisryhmien, tulevien sukupolvien ja muiden lajien oikeudet.Mutta mitenkähän he sen itse tulkitsevat? Ja käytännössä aikovat huomioida?
Hmm, jännää :)
Lähetä kommentti