torstaina, tammikuuta 11, 2007

Energia ja ilmastoMÄKI


Tosi moni poliitikko kirjoittaa blogeissaan aina päivän uutiset uudelleen (ikään kuin niitä ei voisi lukea varsinaisista uutislähteistä) ja sitten kommentoi niitä täysin arvattavalla tavalla. No ajattelin olla taas yksi näistä tyypeistä, vaikkei minua kai ihan poliitikoksi voi vielä kutsua. Aion kuitenkin nyt poiketa yleisestä pätemisestä, referoinnista ja uudelleenkerronnasta ja vaan linkittää kaiken.

Eli päivän (ja haluan tässä julistaa, että myös koko viime vuoden) kovimmat uutiset olivat ilmastonmuutokseen liittyviä. EU siis julisti tänään energiasuunnitelmansa (tuo linkki ei varmaan pysy joten sulla on kiire katsomaan sitä) ja Maan ystävät vastasivat siihen tiedotteessaan aika jyrkästi, mutta minkäs teet kun tavoitteet eivät olleet läheskään realistiset (vaativat ne saattoivat olla, siis ihmisille ja teollisuudelle, mutta eivät vastaus ilmastonmuutoksen paineeseen). Tässä vielä pari uutista BBC:ltä ja Yle:ltä

Puolueidenkin "ilmastopesu"(jes uusi termin lanseeraus) on ollut melko näkyvää tässä lähikuukausina. Mutta eroja kuitenkin löytyy. Kokoomus puhuu ydinvoiman pelastavasta vaikutuksesta (ok tällä viikolla miltei kaikki on hehkuttanut uraanimiiluja joka mestassa), keskusta puhuu biopolttoaineiden autuudesta ja kaikki ovat vähintään huolestuneita asiasta. Vaikuttaa siltä, että konsensus on taas tässäkin asiassa olemassa ja ongelma ratkeaa kuin itsestään.

Mutta ei se ihan näinkään taas mennyt. Olemme tyytymässä siihen kuuluisaan kahden asteen maagiseen rajaan ja siihenkään ei tällä menolla todellakaan päästä. Esimerkiksi Ilmastolähettiläsmateriaalissa (joka on KTM:n hyväksymä) todetaan, että jo 1.5 asteen lämpeneminen voi altistaa nälälle 50 milj., malarialla 200 milj. ja vesipulalle 2 miljardia ihmistä. Mutta hei, kyllä ne savupiipputeollisuuden työpaikat on ne, jotka pitävät Suomea pystyssä! (edellinen virke pyrkii olemaan ivallinen)

No pointtini on siis se, että ilmastonmuutos on tulossa niin kovaa vauhtia, että tässä tarvitaan nyt paljon suurempaa ja radikaalimpaa muutosta, kuin joku uusi fissiopytty tai muutama tuulimylly lisää. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmisiin ja luontoon ovat juuri sitä kokoluokkaa, että aivan kaikki toiminta pitäisi asettaa tämän ilmiön rajoittamiin raameihin ja todella nopealla aikataululla!

Tuli muuten mieleen, että jos joskus joudun muuttamaan pois täältä Aikakoneesta niin saan siitä hyvän bloggaus otsikon:
Il MASTOmäenmuutos.

Kiitos ajastanne.

2 kommenttia:

Jonas kirjoitti...

Ha, löysin jotain jota halusin likittää ja kuin tilauksesta ilmastomäki blogittaa samasta aiheesta. Eli : http://newstandardnews.net/content/?action=show_cartoon&itemid=3983
siinä.

Ville-Veikko Mastomäki kirjoitti...

Aivan loistava ja suoraan ytimeen (en pyri viittaamaan fissioenergiaan).

Tähän sopii myös tuolta Grististä löytyvä lausahdus:
"The most important question about global warming right now is: what do I do once I've changed the damned lightbulbs?"

Niinpä, ei se taida ihan riittää, mutta eiköhän sekin kannata tehdä.

Ja kuinka monta kertaa sinulle täytyy sanoa, että ota se känykkälaturi jo irti seinästä, kun ei siinä mitään luuria latauksessa ole kuitenkaan!