torstaina, lokakuuta 05, 2006

Musiikin alkulähteillä


Pistinpäs pitkästä aikaa vanhaa kunnon Giant robottia soimaan läksyjä väsätessäni (ovat yhä kesken). Tuli heti mieleen viime kesä ja Uuden Musiikin Festivaalit. Giant Robotin Tuomas Toivonen soitti ensimäisenä artistina Varvintorilla ja meininki oli mitä viilein (+35 astetta celsiusta).

Herra Tuomaksen setti oli kuitenkin sillä lailla mielenkiintoinen, että sen rakenteesta ei saanut missään vaiheessa oikein kiinni vaan musiikki eli miten lystäsi. Esitin tällöin teorian, jonka nyt toistan:

Tällainen pitkälle rytmiin perustuva vapaasti muokkaantuva musiikki on varmasti hyvin lähellä ihmisen ensimmäisiä musiikillisia kokeiluja. Kun jossain Niilin alkulähteillä asustelleet luolamiehet tai -naiset sattuivat ensimmäistä kertaa keksimään, että puunrunkoja takomalla sai mukavan tahdikasta mekkalaa aikaan, eivät he varmasti pohtineet millainen rakenne ja kesto kappaleella tulisi olla.

Her Tuomaksen tarjoama 50 minuuttinen olikin mukava poikkeus jo ahdistavaksi käyvään musiikkikipaleiden perusrakenteeseen: Kesto 3.13 min. osat a.) säkeistö b.) bridge c.) chorus ja ehkä jopa kuuluisa C-osa.

Harmi ettei sellaista jammailua pääse kuulemaan juuri koskaan ainakaan täällä kulttuurin alkulähteellä Turkkusessa.


Ei kommentteja: