torstaina, maaliskuuta 01, 2007

Terveisiä vaalimaalta

Maanantaina oli Vihreiden liikennepoliittinen seminaari Vimmassa. Minun tehtäväni oli erittäin mielenkiintoinen: Alustaa salilliselle vihreitä, että ilmastonmuutos on olemassa eikä ollenkaan kiva juttu. Jotta hommassa olisi ollut mitään mieltä jouduin vetämään homman hiukan överiksi.

Väänsin siis koko jutun oikein rautakangista. Rakenne oli seuraava:

1. BREAKING NEWS. Minulla on nyt jotain kerrottavaa, jota kukaan päättäjä ei selkeästi ole vielä kuullut, kun tarkastelee viime vuosien liikennepoliittisia ratkaisuja.

2. LIIKKENNE aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä. Siis kyllä kuulitte aivan oikein ja pahimpia saastuttajia ovat saamiemme tietojen mukaan lentoliikenne ja yksityisautoilu.

3. Eikä tämä vielä mitään, mutta kasvihuonekaasupäästöt aiheuttavat ILMASTON LÄMPENEMISTÄ! Ei en valehtele, tämä on aivan tieteellisesti todistettua faktaa ja tiedän, että teistä tuntuu nyt kummalliselta, kun katselette liikennepolitiikkaamme viime vuosilta, mutta totta se on.

4. Ilmaston lämpenemisestä taas seuraa kaikkea kauheaa... tätä seurasi lista kootuista kauheuksista.

Lopuksi vielä tein linavetoja keinovalikoiman käytöstä:
"Porkaanoita julkisen- ja kevyenliikenteen tukemiseen tarvitaan ja niihin tulee panostaa lujasti tulevina vuosina, mutta me emme saa pelätä käyttää järkevästi myös keppiä... tai haulikkoa, kun kyseessä on näin vakava ja kiireellinen asia!"

Mikä siis erottaa ilmastopoliitikon Ilmastomäkipoliitikosta?
Kaikkihan voivat puhua ja puhuvat kauniita julkisista ja kevyestä liikenteestä ja joskus jopa tehdä näitä tukevia päätöksiä, mutta erot tulevat vastaan, kun pitäisi rohkeasti ruveta vähentämään yksityisautoilua. Harva on valmis niihin tiukkoihin rajoittaviin toimiin, joita meidän tulee tehdä mm. autoilun vähentämiseksi.

Yli puolet automatkoista on alle 5 km matkoja kaupunkien sisällä. Näiden matkojen annihilointi onkin suurin liikennepolittinen tavoite, sillä kaupunki alueilla matkat voidaan järjestää helposti ekologisemmin (vrt. maaseutu, jossa homma on huomattavasti hankalampaa ja autoja tarvitaan "ihan oikeasti"). Tarvitsemme siis tiukat ruuhkamaksut/tietullit kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin. Näillä on mahdollista saavuttaa 30 % päästövähennystavoite vuoteen 2020 mennessä myös liikenteen osalta.

Eilen vietettiin luvatun mukaisesti vuoden kovimmat vaalibileet ETERNAL ELECTIONit, jotka lunastivat kaikki odotukset! Siis jos jollain on paremmat vaalikarkelot tiedossa niin kutsukaa minut sinne, koska siellä olisi sitten jo aivan kohtuuttoman hauskaa ;). Ja kiitos myös Niklas Holmbergille ja Matti Rantaselle, jotka ottivat osaa huippuviralliseen "vaalipaneeli 2.0 beta:an".

Tänään oli ylioppilaskuntien interaktiivinen vaalikoneen-täyttö-hässäkkä Kårenilla ja minä tulin onnellisesti 10. sijalle ja kymmenestä ensimmäisestä kahdeksan oli Vihreitä, joten hallituspaikkaa odotellaan ;)

Ei kommentteja: