maanantaina, marraskuuta 13, 2006

Päivän IL MASTOmäki-uutisia


Jos joku vielä väittää, ettei ilmastonmuutoksesta puhuta mediassa, niin tässä otos tänään löytämistäni artikkeleista. (ja eihän kukaan väitäkkään. Tätä täytyikin kysyä puhtaasti retoriikan saavuttamiseksi.)

Viime viikolla pidettiin jälleen yksi näistä ympäristöaiheisista seminaareista, jonne ei turkulaisena ehdi paikalle. Järkkääjänä oli yllättäen Dodo ry. ja aiheena oli EU:n ympäristöpolitiikan demokratisoiminen. Mielenkiintoisin ehdotus tässä tiedotteessa oli mielestäni Suomalaisen kansanpuolueen (SKP/RKP) puheenjohtajan Stefan Walinin ehdotus henkilökohtaisista päästökiintiöistä.

Itsekukin meistä on varmasti joskus pohtinut tällaisen järjestelmän mahdollisuuksia, eteenkin oman talouden kohentajana :). Henkilökohtaisia porkkanoita/keppejä voisi alkaa keksiä muitakin ongelmia ratkaisemaan. Ehdotankin että keksit juuri nyt häröimmän tällaisen idean ja postaat sen kommentteihin. Parhaan idean saanut palkitaan kunniamaininnalla! ;)

Mutta takaisin niihin ilmastojuttuihin.
WWF:n tiedote kertoo miten eurooppalaiset huippuekonomistit ovat allekirjoittaneet WWF:n adressin, jossa he mainostavat päästökauppaa tehokkaana keinona kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Mukana oli myös kaksi Turun kauppiksen proffaa. Sternin raportin jälkeen toivoisi, että yhä useampi kauppatieteilijä alkaisi armottoman lobbaamisen ilmastomäen puolesta.

Ylen 24 sivusto uutisoi kahdestakin ilmasto aiheisesta uutisesta. Ensin hyvä uutinen, joka kertoo Ranskan koventavan ympäristöverojaan ja sitten hasardiuutinen tutkimuksesta, joka suosittelee rannikkoseutujen evakuoimisen suunnittelun aloittamista. Pitäisikö Turunkin aloittaa joko evakuointi tai hiekkasäkkien täyttö? Ihan gallup-tyyppinen vastaus käy.

Turkkaristakin löytyi kaksi ilmastoaiheista uutista. Ensmmäisessä puhutaan tulvariskin kasvusta ja toisessa rantaeroosion voimistumisesta. Molempien todetaan olevan ilmastonmuutoksen aiheutamia. Tämä kohta pisti kuitenkin miellytävällä tavalla silmään: "Ennakoimattomat luonnonmullistukset kuten voimakkaat hirmumyrskyt ja rankkasateet sekä niihin usein liittyvät tulvat ovat yleistyneet ilmastonmuutoksen seurauksena kaikkialla."
On aina kivaa, kun ilmastonmuutoksen havaitaan olevan tosiasia, joka vaikuttaa elämäämme jo nyt.

BBC:n raportissa Nairobin ilmastokokouksesta mielenkiintoisin huomio oli varsinaisten kasvihuonekaasuleikkausten paitsioon jäänti, kun keskustelua on käyty lähinnä siitä, miten vaikutusten mukautumiseen tarkoitettuja rahoja tulisi jakaa. Tämä adaptaatiosta jankuttaminen onkin käynyt hermoilleni lähiaikoia melko tavalla. Ja joo, kyllä tiedän, että sekin on tärkeää. Haluan tuoda silti esiin, että kaikki mukautumissuunnitelmat koskevat vain ihmisiä ja ovat tavallaan pois varsinaisista ilmiön rajoittamistoimista.

Tulipa pitkä viesti. No ei se mitään, liity sitten Maan ystäviin!

Ei kommentteja: