sunnuntaina, marraskuuta 05, 2006

Pilkettä silmäkulmassa


Eilen se sitten viimein tapahtui; SUURMIELENOSOITUS, vaan ei täällä Turussa. Meitä valveutuneita oli hiukan alta 200, jota ei voi aivan suurmielenosoituksena pitää. Muualla maailmassa oli suuret massat saatu liikkeelle. Lontoossa oli ollut 25000 marssijaa ja Sydneyssä yli 30000.

Jollain tavalla minuun on iskenyt jonkintasoinen optimismi viime päivien aikana tulevien Nairobin neuvottelujen suhteen. Suurimpina vaikuttimina ovat varmaankin olleet ilmasto-aiheen laaja medianäkyvyys lähiaikoina, Sternin raportin saama julkisuus sekä Britti-hallituksen positiiviset kannanotot.

Näistä nyt ei välttämättä kannattaisi hirveästi innostua, mutta olen selvästi sitä mieltä, että Nairobissa voidaan saada jotain sovituksi. Näkisin että tehokkaalla ilmastopolitiikalla on nyt mahdollisuus breikata.

Science lehti julkaisi viikolla aartikkelin meribiodiversiteetin romahtamisesta. Tutkimuksen tulos oli hätkähdyttänyt, jopa tutkijoita itseään: kaikki merielämä tulee loppumaan ennen vuotta 2050! Tämä johtuu liikakalasutksesta ja biotooppien pilaantumisesta. Hesarissa julkaistussa versiossa kerrottiin myös, että kolmasosa merien biodiversiteetistä on jo kuollut sukupuuttoon. Luettuani tänään Kasvun rajat -opusta(jonka sanoman voi, jos oikein pohdiskelee, yhdistää edellä esiteltyyn tutkimukseen) alkoi tuo otsikon pilke hieman hiipua ja korvaantua sillä kaikki-menee-päin-#>X=#a-eikä-kukaan-tee-mitään-fiiliksellä.

Kiitos kuitenkin kaikille, jotka tekivät jotain ja tulivat eilen marssimaan viilemämmän ilmaston puolesta, kuten julisteemme käski. Ensi vuonna järjestetään sitten se kaikkien aikojen valtaisin suuruudenosoitus vai mikä se nyt olikaan.

2 kommenttia:

Saana kirjoitti...

Marssi oli ihan jee.
Hei tosta meribiodiversiteetin tuhoutumisesta... Tuli vaan mieleeni että sehän vasta salakavalasti tapahtuukin, koska sitä on työläämpi nähdä. Vierailin Bermudalla jonkun yliopiston merentutkimuslaitoksella ja kuulin että Jamaikallakin on alkanut näkyä samanlaista korallikuolemaa kuin Isolla Valliriutalla. Tämä vaikuttanee tuhansien kilometrien päässä olevaan Bermudaankin Golf-virran välityksellä.
(verenpaine nousee)

Linkola sanoi jossain lukemassani tekstissä, että onnellisuustutkimusten mukaan länsimaalaiset on keskimäärin onnettomampia kuin muut. Ja että on tosi traagillista että tuhoamme maapallon elintavoilla, jotka tekevät meidät onnettomiksi.

Ville-Veikko Mastomäki kirjoitti...

Ja kyllä ne lööpitkin marssiamme hehkuttivat! oli aika shokki havaita ne tänä aamuna. No kaikki julkisuus on jonkinlaista julkisuuta.

Kirjahyllyäni selaillessa tajusin, että olisi pitänyt otsikoida tuo fisu-juttu Douglas Adamsin linnunratatrilogian neljännen osan mukaan:

So Long, and Thanks for All the Fish!