perjantaina, joulukuuta 22, 2006

Elukoista, lihasta ja maidosta

Tunnelmaanvirittäytymisvinkki: pistä Morrisseytä soimaan taustalle.

Tämän perjantain langassa on juttu lihan markkinoinnista. Jutussa kerrotaan, miten lihateollisuus mainostaa tuotteitaan (aivan kuin kaikki muutkin teollisudenalat tekevät). Opiskelija lehtien välissä tuli tänä vuonna Finnfoodin esite, jossa kerrottiin kuinka terveellistä liha on. Tämä nyt ei ole kovin räikeää, mutta esim. koulujen ravintovalistus sitä taitaa olla.

Millä perusteilla terveydenhoitajat tai terveystiedon opettajat valitsevat opetusmateriaalinsa. Miksi kaikkien kouluruokaloiden seinillä olevat ravintoymmyrkäiset ovat Valion (yksityisen yrityksen) painamia? Miksi esim. Kaarinan koulussa, jossa olin pitämässä ilmastolähetti tunteja ei tarjottu lainkaan kasvisruokaa (veganisesta puhumattakaan)? Miksi lapsille ei kerrota miten liha tuotetaan?

Ravintoympyrän/pyramidin/hexagoninhan pystyy helposti väsäämään myös ilman eläinkunnan tuotteita. Eli Valion tuottamat "maitopentagonit" eivät siis sisällä mitään universsalia ruokailun mallia vaan mallin, jossa yhtiön omat tuotteet ovat selkeästi korostetussa asemassa.

Katkelma eläinoloista.

Eettisten "itsestäänselvyyksien" lisäksi eläinkunnan tuotteiden boikottia voisi perustella ilmastoargumentein (ja mitä olisikaan yksikään bloggaukseni ilman tähän aiheeseen sortumista). Tämä on varmasti useimmille vanhaa kauraa, mutta selitetään nyt silti.

Kaikki märehtijät (esim. naudat) päästelevät ilmaan metaania, joka on 20 voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Näitä eläimiä on paljon, siis todella paljon (etsikää minulle joku luku). Karjantuontanto aiheuttaakin noin 16 % (muitakin lukuja tuntuu olevan tarjolla) kaikista maailman metaanipäästöistä. Kun siirryt kasvissyöjäksi ja näin vähennät lihan myyntiä vähennät myös karjan määrää ja tätä kautta metaanipäästöjä.

Ja vielä niistä maitotuotteista. Jotta lehmä tuottaa maitoa, sen tulee synnyttää vasikoita tietyin väliajoin. Nämä vasikat eivät katoa mihinkään, vaan niistä kasvatetaan lihakarjaa. Maitoa juomalla kannattaa siis karjan määrän lisäämistä ja nopeuttaa ilmastokriisiä.

Nyt siis juuri sinulla on mahdollisuus tehdä sankariteko ja vähentää eläinkunnan tuotteiden käyttöä!

PS. mastomaki.net sisältää nyt jotain hypermateriaalia. Älä missaa!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terve V-V!

Maailmassa on yli 1,5-1,6 miljardia lehmää. Lisäksi pari kommenttia noihin muihin juttuihin:

Karjantuotanto aiheuttaa noin kolmanneksen ihmisen toiminnasta johtuvista metaanipäästöistä. Koska luonnon oma metaanintuotanto ei muuta ilmastoa (se on ollut nykyisenlainen piiiitkään), on ihmisen tuottama metaani se, johon kannattaa takertua. Metaani aiheuttaa peräti 20 % kasvihuoneilmiöstä. Lisäksi karjatalous aiheuttaa 9 % kaikesta ihmisen aiheuttamasta hiilidioksidista ja karjataloushan on suurin syy sademetsien kaatamiseen.

Harwardin yliopistossahan on muuten tehty uusi ruokaympyrä, joka sisältää nollasta pariin kertaan lihaa viikossa. Melko korkean tason yliopistossa on siis tultu tulokseen, että ihminen ei tarvitse lihaa mihinkään.

Se, tarvitseeko ihminen maitoa on myös hyvä keskustelunaihe. Paras argumentti keskustelulle on se, että ihminen ei ole pystynyt käyttämään lehmänmaitoa hyväkseen kuin vasta n. 6000 vuotta. Sinä aikana ei evoluutio ehdi pahemmin vaikuttaa. Ihminen on ainoa eläin, joka käyttää aikuisiällä maitoa... ja vieläpä toisen lajin maitoa!

Tässä aiheeseen liittyviä linkkejä:

FAO: Karja yhä suurempi ympäristöuhka
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/ba787e8db4adc7eac22565b8002b0fde/2f8dc27506c0222dc22572350043f8b0?OpenDocument

Talouselämä: Haitallisinta on syöminen
http://www.talouselama.fi/doc.te?f_id=923886

Mittatikku: Kulutuksen ympäristövaikutusten kuvaamiseen (pdf)
http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=46178&lan=fi

Joulun kunniaksi vegaanisen kinkun ohje:
http://www.oikeuttaelaimille.net/foorumi/index.php?showtopic=8599

Anonyymi kirjoitti...

Noi linkit toimii ainakin klikkaamalla 3 x vasenta hiirenkorvaa linkin päällä ja valitsemalla copy, sitten paste selaimeen.

Ai niin, edellisen kommentin postasi Simosen Tuukka. Kuin myös tämän.

Hyvää joulua!

Ville-Veikko Mastomäki kirjoitti...

Kiitos näistä Tuukka.

Tosi mielenkiintoisia artikkeleita nuo kaksi ekaa. Ton mittatikkututkimuksen olin nähnyt joskus aiemminkin. Tämäkin on taas asia, jonka esiintuonti olisi tärkeää myös jollain oikella mittakaavalla eikä täällä minun blogissani, jota lukee muutama tyyppi, jotka ovat jo valmiiksi samoilla linjoilla.

Tiedätkös panostaako esim. Animalia tällaisen infon esiintuontiin vai keskitytäänkö lähinnä eläinten oloista puhumiseen? Oikeutta eläimille järjestön julisteissa ei ainakaan tämän tason asioista ole paljon mainintoja (tai en siis niihin ole törmännyt).

Ja jouluja sinullekin

Anonyymi kirjoitti...

Animalia keskittyy lähinnä tuotantoeläinten aseman parantamiseen (sekä turkistarhauksesta luopumiseen) eikä esitä mitään järin radikaalia. Animalia ei ole ilmastopolitiikkaan pahemmin mitään sanonut, ja paha siinä on sanoa, kun eivät edes hehkuta tuotantoeläimistä luopumista. Parempi siis olla hiljaa kuin purra omaan jalkaansa?

Oikeutta eläimille ja Vegaaniliitto puhuvat jonkin verran myös ilmastonmuutoksesta, mutta muut asiat tuntuvat olevan tärkeämpiä. Ja onhan häkkikanoilla yms. todella kamalat olot, mutta ilmastonmuutoksen hidastaminen pitäisi olla tärkeyslistalla ehdoton ykkönen. Ja mieluiten jo tänään.

Karjateollisuuden kasvihuonekaasujen verollepano ja tukiaisten poistaminen olisi tehokas tapa saattaa eläintuotanto samalle lähtöviivalle muiden elintarvikkeiden kanssa. Nythän maksamme veroina lihasta ja maidosta, vaikkemme niitä kuluttaisi. Ja sen takia ne ovat niin typerän halpoja kaupassa.

"Pieruvero" on jo suunnitteilla. Veron nimi on kylläkin aika hölmö, koska suurin osa metaanista tulee jostain muualta kuin lehmien takapuolesta (lähinnä suun kautta). Ja ainakin tuo esitetty vero on ihan onnettoman surkean pieni, kun sitä vertaa esim. Suomen polttoaineveroon.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/3005740.stm

- Tuukka

Elina kirjoitti...

Olet kai itsekin vegaani?