maanantaina, huhtikuuta 13, 2009

Uusi urbaani Suomi

Hyvää iltaa rakkaat kuulijat. Tänään saamme nauttia tuoreesta tieteiskuunnelmasta nimeltään Uusi urbaani Suomi.

Tässä uraa uurtavassa tulevaisuuden visiossa eletään maaltamuuton toista kultakautta Matti Vanhasen, Keskustapuolueen ja Nurmijärven jälkeisessä 2020-luvun vihreässä Suomessa. Ekologisen heränneisyyden ja ilmastonmuutoksen aiheuttaman paineen vuoksi suomalainen "isojako" -mallinen maaseutu on päätetty terminoida ja väestö siirtää neljään suurimpaan kaupunkiin; Suur-Helsinkiin, Suur-Tampereelle, Suur-Turkuun ja Suur-Ouluun.

Uusien tiiviiksi ja viihtyisiksi rakennettujen kaupunkien ekologinen tehokkuus ja ihmisystävällisyys on niin ällistyttävää, ettei Paision taikka Myöksiön kaltaisiin miniatyyrisiin epätilohin kaipaa enää kukaan... ja vaikka kaipaisikin se on urbaanin 20-luvun Suomessa laitonta (kuten on bensan, sähkön ja ruuan hinnasta valittaminenkin).

Entinen maaseutu, jota jälleen parin tuhannen vuoden tauon jälkeen on alettu kutsua luonnoksi, kasvaa sammalta ja jäkälää. Luonnonmonimuotoisuus ottaa ensimmäisiä askeleitaan paranemista kohden ja Suomen esimerkkiä seurataan kaikkialla sivistyneessä maailmassa(jollainen on siis jostain ilmestynyt 2010-luvun aikana).

Maanviljelyä Suomen pohjoisilla leveysasteilla on rajoitettu vain niihin muutamiin järkeviin lajikkeisiin, joille viileä ilmastomme sopii ja suuri osa viljelystä tapahtuu tehokkaasti aivan suurten asutuskeskusten läheisyydessä. Pellot sijouttuvat kauniin helminauhamaisesti ratayhteyksien varrelle ja kaikki suurkaupungit, pikkuhiljaa kuihtuvaa Suur-Oulua lukuun ottamatta, ovatkin omavaraisia suomessa viljeltävien lajikkeiden osalta.

Uusi kaupunkilaisten välinen yhteisöllisyys ja kaupunkikulttuuri ovat muokanneet Uuden urbaanin Suomen konseptista vientituotteen, joka työllistää tuhansia suomalaisia ekologisten rakenteiden tutkijoita ja insinöörejä pitkin maailmaa.

Mutta nyt pitemmittä puheitta rakkaat kuulijat siirrymme seuraamaan tätä spektaakkelimaista luomusta, joten laittakaa radioaparaattianne hieman kovemmalle ja viimeinen sammuttaa valot ;)