torstaina, toukokuuta 27, 2010

Puhelinlangat laulaa... ja säteilee.


Kansanedustaja Timo Juurikkala totesi vihreiden puoluekokouksessa näppärästi, että ”lisäydinvoimaan panostaminen on kuin olisimme panostaneet lankapuhelimiin 90-luvun alussa”(ja joo, on varmaan joku muu käyttänyt läppää aiemminkin).

Tähän voisi vielä lisätä, että olisimme hankkineet nämä lankapuhelimet komponentteineen ja johtoverkkoineen ulkomaisilta yrityksiltä ja palkanneet ulkomaista työvoimaa tekemään asennustyöt täällä Suomessa.

Tällainen ratkaisu olisi saatu ehkä näyttämään fiksulta, jos jollekin ministerille olisi saatu uskoteltuksi, että nimenomaan lankapuhelinliittymien määrät tulevat kasvamaan astronomisesti vaikkakin nykyinen trendin osoittaa päinvastaista. Sitten ministeri olisi voinut runnoa tämän ministeriön viralliseksi kannaksi ja kansalle olisi voitu uskotella, että lankapuhelimissa on tulevaisuus.

Jotkut eteenpäin katsovat ituhippi-idealistit olivat saattaneet yrittää argumentoida, että ulkomaalaisiin lankapuhelimiin panostaminen ei ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Sen sijaan he saattaisivat ehdottaa, että olisi fiksumpaa panostaa kotimaisten langattomien puhelimien tuotantoon ja kotimarkkinoiden luomiseen näille langattomille puhelimille.

Tästä tietysti vielä puuttuu se ,että kaikkien yllätykseksi(NOT!) trendi ei muuttunutkaan ja valtavaa lankapuhelinverkkoa käyttäisivätkin etunenässä jotkut aivan muut kuin suomalaiset. Ja tietysti se, että lankapuhelimet olivatkin aivan s#/&#¤an myrkyllisiä ja suomalaisille jäikin käsiinsä vain satojatuhansia tonneja myrkyllisiä lankapuhelinjätteitä.

Nyt vuonna 2010 tämä lankapuhelin ratkaisu saattaisi näyttää hiukan typerältä kun Ericsson olisi vallannut kasvavien langattomien puhelimien markkinat ja takonut naapurimaallemme kasapäin rahaa.

Tämän kaiken lisäksi on tärketä muistaa vielä yksi tekijä, teknologiahyppy. Monet kehittyvät valtiot ovat onnistuneet skippaamaan lankapuhelinvaiheen totaalisesti. Tässä ollaan säästetty pitkä penni luonnonvaroja, kun esim. lankapuhelinlinjojen vetämiseltä on vältytty kokonaan.

NYT TÄYTYY YMMÄRTÄÄ, että ME olemme vastuussa myös energiasektorin teknologiahypystä.
Ja se tapahtuu vain satsaamalla kotimaisiin uusiutuviin, ei hankkimalla ulkomaalaisia lankapuhelimia, eiku sori, ydinvoimaloita.